2010/01/18

Σου Χαμογελώ


όσο τραγούδι ηχούν
όσο κερί φωτίζουν
όσο λουλούδι ανθίζουν
όσο κάτι τυχαίνει
όσο ταξίδι ταξιδεύονται
υστερόγραφα αναπνέοντας
θυμάμαι
σε θυμάμαι
πάντα
νέο
μα ξέρεις τι;
στιγμές θα ήθελα τόσο ασφυκτικά πολύ να σε ζω να γερνάμε
ο παππούς σε βρήκε;
η γιαγιά;
ο λάμπης;
_____________________
δεκάξι ιανουάριους μετά

2010/01/11

Ευκαρίου


κλειδιά έμειναν. αυτό ήταν. πάει. να τα παραδώσω.
συναισθήματα περίεργα. σκέψεις χαμογελαστές. βλέμμα γυαλισμένο.
και ήταν σχεδόν έξι μήνες που μια γειτονιά άλλη δική μου γειτονιά έγινε.
ένα σπίτι άλλο δικό μου σπίτι έγινε.
κάθε μέρα. κάθε ώρα. κάθε στιγμή.
και πάντα θα είναι.
σε αυτό το πάντα. ανάσας μίας.
την αγάπησα την γειτονιά αυτήν. ίσως και να την μίσησα. στιγμές.
τους αγάπησα τους τοίχους αυτούς. ίσως και να τους μίσησα. στιγμές.
τον αγάπησα τον δρόμο αυτόν. ίσως και να τον μίσησα. στιγμές.
δεν ξέρω. προσπαθώντας να ερμηνεύσω. να συνειδητοποιήσω. όσα όλα. μεταφυσικά και μη.
δεν ξέρω. τι άλλο. να σκεφτώ. να πω.
παρά να αφήσω τις σκέψεις τις εικόνες τις λέξεις τον δρόμο τους να βρουν.
ίσως να σε ευχαριστήσω. όπως με ευχαριστούσες. σαν το βιβλιάριο μου έδινες να θεωρήσω. στους δρόμους όλους.
με αυτό το χαμόγελο. μίας δύναμης. αδύναμης. τόσο αληθινής.
σε ευχαριστώ.

2010/01/03

Ανάσας Δευτερόλεπτο


ανάσα μία. δευτερόλεπτο ένα. σε αυτά που πίσω αφήνουμε. που πίσω μας αφήνουν. πλάι. δίπλα. γύρω. μπροστά. σε αυτά που μπροστά βρίσκουμε. πλάι. δίπλα. γύρω. πίσω. ανάσα μία. δευτερόλεπτο ένα. και είναι το δευτερόλεπτο αυτό που εμφανίζονται εικόνες όλες. αστραπιαία. μπροστά σου. πλάι σου. γύρω σου. δίπλα σου. μέσα σου. σκοτεινές. φωτεινές. και χαμογελάς. στο πώς πού πόσο. προχωράς. περιμένοντας μήνυμα το πρώτο. χρόνια πολλά τα πρώτα. χρόνια καλά τα πρώτα. που δεν έχει σημασία να είναι πρώτα. δεύτερα. τρίτα. μα αληθινά. να είναι.
χαμογελάς στην σπασμένη φωνή. την σπασμένη φωνή σαν ακούς. ίσως αμήχανα. χρόνια σου καλά αγόρι μου. μόνο ευτυχία. μόνο. λέξη που ακούγεται πνιγμένη. σε ψυχής ψίθυρο.
και είναι τα δευτερόλεπτα εκείνα που περνούν σαν κοπάσει των πυροτεχνημάτων ο θόρυβος. που μοιάζουν να κάνουν την νύχτα μέρα μία. σαν τις άλλες όλες. εισπνέεις την ανάσα. απλά. εκπνέοντας χαμόγελο. ελπίδας. που δεν έχει ίσως και τόση σημασία τι αλήθεια βγήκε. τι όχι. τι σου έδωσε χαρά. τι λύπη. τι σε έκανε να χαμογελάσεις. τι σε έκανε να δακρύσεις. μα τι θα συναντήσεις. τα γνωστά. τα άγνωστα. τα αληθινά. τα λιγότερο αληθινά. τα περισσότερο αληθινά. ελπίζοντας. ελπίζοντας απλά. ελπίζοντας για τα απλά. τα μικρά. τα καθημερινά. τα αληθινά.
από μία αγκαλιές σφιχτά οικεία. από ένα βλέμματα σφιχτά οικείο. από δέρματα που συναντιούνται οικεία σε πάπλωμα μέσα. δίπλα. γύρω. πλάι. μπροστά. πίσω. από παρουσία που προσπαθείς να προσαρμόσεις. να προσαρμοστεί. σε τοίχους πολύχρωμους. δίπλα. γύρω. πλάι. μπροστά. ίσως και την δική σου. και είναι το δευτερόλεπτο αυτό που σε κάνει να χαμογελάς. αισθανόμενος πως η οικειότητα δεν προσπαθείται. νοιώθεται. απλά. χαμογελαστά. αληθινά.
σε μία ανάσα. αυλής. σκορπίζοντας σκέψεις. χαμόγελα. σε άνθη πολύχρωμα. σε δέντρα πολύχρωμα. άλλα που εσύ φυτεύεις. άλλα που μόνα τους εμφανίζονται. από σπόρους ταξιδεύοντας. με τον αέρα. στον αέρα. της φύσης ίσως την ανάσα. περιμένοντας. άνθη νέα. να εμφανιστούν. και ίσως αν δεν φυτέψεις με χέρια γυμνά να λερωθείς δεν έχει τόση αξία να πλυθείς. να καθαριστείς. να χαμογελάσεις. στην εμφάνιση. να δακρύσεις στην εξαφάνιση. να χαμογελάς.
εδώ το έφερα. και ήταν βαρύ. τι κούραση. ίσως εξάντληση. και ταίριαξε με τον χώρο. δύο ράφια γέμισα. με άρωμα. δικό μου άρωμα. εκπνευσμένο άρωμα. δεκατέσσερα. σε σειρές δώδεκα. εκατό μλ. μπουκαλάκια. άρωμα. και οχτώ ακόμα. στην σειρά την δέκατη τρίτη. ανάσας άρωμα. ανάσα σκορπισμένη. και έχει τρία ράφια ακόμα. κενά. και τέσσερα συρτάρια. το πρώτο γέμισα. με κεράκια. με άρωμα. λάμψης άρωμα. λάμψη μοιρασμένη.
ανάσα μία. δευτερόλεπτο ένα. σε αυτά που πίσω αφήνουμε. σε αυτά που μπροστά βρίσκουμε. σε αυτά που αδειάζουμε. σε αυτά που γεμίζουμε. σε αυτά που οικεία χαμογελάμε. σε αυτά που οικεία μας χαμογελούν. απλά. καθημερινά. αληθινά.